sang emOs sekalian hihihi

Wednesday, March 24, 2010

diTindas atau meniNdas??macam bagUs jerk plak kan huhu

datang  balek gan isu baru!haaa..pernah tak kOrang merase diri kOrang ni ditIndas ataupOn kOrang sendiri pernah menindas orang??haa...cepat cepat ingat balek.2minutes pliz..thinking 4 a while!!hahaha
mesti pernah kan kan kan? aku pOn pernah melalui due2 perkare tu..

haha meh sini aku cite sket bOut cite aku menindas orang..haha ni citer zaman aku darjah satU tau;p otai kelaslah kOnonnyer..aku suke sangat bUli sorang budak ni namenyer idayu..heeeeee~ bislah jatuh saham aku kan wat statement berani mati ni gagagaga yang aku ingat,mesti aku suh die wat bende2 yang merapu.menarilah,berjOgetlah,xpOn aku suh die menyanyI kuat2.tapi aku xpenah pau die tau!!just wat bende -bende bOdo lah cOz dayu ni senyap jerk...n slOw sangat.geram sangat tengOk die,pai aku slalu suh die wat bende merapu tu hahaha tapi kalu pandang secare +ve nyer,aku ni kire tOlong enhance communicatIOn n self-cOnfidence skill die wat..hahhahaha ( hak tuii lah aku ni.defence myself plak kan hihihihi) paperpOn,kalu aku jumpe die balek,aku nak pelUk die kuat2 n nak mintak maaf kat die cOz slalu jadik pembUli tetap die tyme darjah satU dulu heee~~

k la,next untuk ditindas plak?kOwang agak2la kalau kite dengar jerk word 'ditindas' tu sinOnimnyer ngan ape yer..bagi aku,lebey kurang macam seseoRang yang suke ambil kesempatan kat owang len,suke pijak kepale owang len n bagi si penindas tu,dierlah ketua segale kebenaran.ape yang die cakap sumenyer betUl,n tak menjage kepentingan owang len.secare xlangsungnyer telah melanggar etika hak asasi sebagai seorang manusia yang sepatutnyer ader hak untuk bersuara dan mempertahankan kehOrmatan n maruah diri masing2.. ececeh..cakap pandailah gak kan..haha dulu pUnyer citer xpayah kenang,aku darjah satu xtau paper lagi.xkenal duNia lagi..tapi skang ni aku baek tau..xsuke tIndas idayu lagi hahahha

setelah aku mengenali dunia ni lah kan,aku paling pantang sekali bile tengOk owang ditindas. n aku rase,aku ni jadik herOin penyelamat manusia yang ditIndas start dari fOrm1 lagi kOt..dulu,tyme aku fOrm 1 aderla bOy ni namenyer muiz.ingat lagi..muiz ni cam nerd gak,skema n slOw jerk..n amat bahagie lah owang nak bUli die kan,especially bOyz.eventhOugh muiz tu maybe dari segi fizikal agak slOw,tapi mental n otak sarafnyer gelige tau..memang pandai gile.malang tOl nasib die,slalu sangat dibUli oleh budak laki kelas aku.kalu aku tengOk die ilang dalam claz jerk,cepat2 aku jengOk kat tangge sebelah claz aku tau..cOz itulah tempat pembUlian akan berlaku.n ape lagi,aku mesti akan bertekak ngan budak bOyz claz aku semate-mate nak pertahankan mUiz.hehe yang beshnyer,asal si pembUli nampak aku jerk,terUs diowang xjadik nak bULi muiz..tetibe bile aku pikir balek,aku pOn xtau nape diowang xbrani nak bUli bile aku ader.haha aku xder sihir kOt nak sumpah diowang..hmm..nape ayh??ntahla..tp yg pastinyer aku penahla sOund bebudak yang buLi muiz ni.maybe sebab panahan kate-kate aku koT dats y la diowang cam gerUn ngan aku bile aku tibe kat tangge hahahha anjat owang!

seterUsnyer,kalu kat mane-mane pOn kan aku ngan mudahnyer akan sOund owang yang agak biadap la..akU pon xtau nape berani sangat maybe mengalirnyer darah hang jebat ngan darah mahsUri dalam badan aku kot haha mesti kowang pelik kan?apsal plak mahsuRi n hang jebat?sebabnyerr ayah aku asal kedah,tu yang adernyer mahsuRi n mak aku plak asalnyer melake.tu yang datangnyer darah hang jebat..hehe sO,lahirnyer aku ni yg ader pengaliran mixed bLooD pai jadik seOrang yang berani.tapi,berani aku bertempat lah gak,xderla suke2 aku nak tuNjuk brani kan.dapat kat tempat otai jalanan,mati aku kene cincang hihi

skang,in my campUs life aku berhadapan ngan macam2 owang.xkesahla yang kepale banyak ker kepale due ker o memang xder kepale haha aku ni jenis yang jage hati kawan..insyaAllah,selagi aku bOleh jage akan aku cube dengan sebaik2nyer..walaupOn emOsi aku xstabil.its better tO be silent 4 a while..walauPon aku ni memang mOtor mOuth n paling xsuke situasi sunyi sepi tanpe bicare ececeh..hehe

ntahla.bagi aku,campUs life ni len sangat2..life yg penUh ngan owang yang hIpokrit+sellfish+keras kepale+annOyed n macam2lah.malas nak pikir lagi sifat burUk tu..nak jUmpe yang betOl2 ikhlas+jujur+xhipOkrit memang susah..bak kate owang,jauh panggang dari api hahhaha ape bende la peribahase ni kan;p ape-ape jerla..

n untuk due tahun aku kat sini,aku telah cube bersabar ngan karenah manusia yang suke ikUt kepale die sndiri lagi plak ngan cara+mulutnyer sendiri..kekadang owang yang camni xsedar ape yang diowang wat cOz xder sape berani nak betah diowang kan.kalu yang brani pOn,setakat mengate belakang.itUlah dunia!!
hohoho aku macam da larI tOpic la kan..hehe lOm lagi,coz aku nak nasihat kat kowang:
kadang2 kite bOleh senyap
kadang2 kite bOleh dipermainkan
kadang2 kite bole diperbOdohkan
kadang2 kite bOleh ditindas maybe secare xlangsung 0 secare xsedar
kadang2 kite masih bOle bersabar
tapi ingat,bukan hanya kadang2
coz....sampai satu tahap dimane kadang2 tu bOleh berubah kepade kite xbOleh
kite xbOleh senyap tuk slamenyer
kite xbOleh dipermainkan untUk kali kedUanyer..
kite xbOle diperbOdohkan oleh pihak yang prasan pandai yerk
kite xbOle ditindas cOz kite juge bOleh membidas
kiter xbOleh bersabar kerane kesabaran itu limited level n memang sabar iTu separUh daripade iman.tapi iman aku pOn xberape kuat,sO aku nak save iman untUk sabar tu tuk iman keperibadian aku hihi
as usual kate hikmat aku:
kiter perlU berani bersuare tuk pertahankan hak kite!
baek bersUare  daripade mememendam
xkesah owang xsuke aku,cOz aku tau hanya orang yang suke aku 
hahhaha

6 comments:

F I E Z A I N A said...

sy dulu mase sekolah suke ragging junior. haha. sampai diaorg menangis lepas tu ugut diaorg jgn bagitaw warden. haha. bila pikir terasa silly pulak pegi ragging budak budak tu. hehe.

agree. kene berani untuk bersuara untuk our own right!!!!

xen said...

hidup ni macam2 dugaannya. paling seronok bila cakap ttg hidup. ada masa kita gembira ada masa kita sedih..
ada masa kita diatas dengan kuasa,
ada masa kita kerdil tanpa ada apa..

susah kalau kita asyik diatas je. nak cari kawan mmg senang tp nak cari sahabat mmg susah.

hipokrit tu biasa la, caci maki tu perkara normal tp xsemua orang fikir cmtu.

dalam hati sape tau. luar nampak garang, raging orang tp hati.. perghh sensitif...

farah@pa'in said...
This comment has been removed by the author.
farah@pa'in said...

To fiezaina: hehe bile u cakap bOut ragging jUnior,baru i teringat satu bender tau.i penah tOcher jUnior yg bermasalah..hehe tp tu bukan ragging kan?kire2 u lagi nakal dari i la hehehe
tapi xpe,tu sume pengalaman..advantagE,jUnior misti ingt u pai skang( akk yg suke raggIng jUniorla) hihi..ops!!

xEn @ demam kUning: yup..memang life kite ni ibarat rOde..satu mase kite mesti berade dibawah..n xmUngkin slamenyer.ingat tu!!cOz hIdup ini karma,satu mase nantI akan tibenyEr turn kite plak tuk berade di ats.dat tyme,barUlah manusia2 yang berhati ****** akan tau langIt tu tinggi o rendah..pape,life is a jOurney..just walking alOng ur rOad n always be aware wiTh peOple arOund u;p yeah..

elin said...

oit nyah..anjat owg!!!
ditindas dgn Tutttt...!hehehe

xen said...

aduhaii dak anjat ni ke? isk2..

Pa'in @ Budak Kuning : pape pun hadapi dengan senyuman semuanya kan baik2 saja.. cewahh lagu dewa-hadapi dengan senyuman.. lagu tema

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...